lauantai 12. huhtikuuta 2014

VANHA PERGAMENTTI


Vanhan näköisen pergamentin tekeminen on helppo ja nopea askartelu, jos ei kuivumista laske mukaan. Esittelen tässä rinnakkain pari erilaista ideaa, johon itse ajattelin, että tällaista vanhan käärön lookkia voisi käyttää.



Molemmat oheiset esimerkit, ovat tavallisia kopiopapereita, joihin olen lasertulostimella tulostanut halutun aiheen. Toinen papereista tulee siis olemaa vanha aarrekartta ja toinen hieman poikkeava äitienpäiväkortti. Huomioi jo kuvaa tai tekstiä tehdessä, että reunoihin on riittävästi marginaalia.








Mitä työvaiheisiin tulee, niin ne ovat sangen yksinkertaiset. Ensimmäisenä paperi tulee rytistää miltei palloksi. Tarkoitus siis puristella ja  mytätä, jolloin tulos on kuluneemman oloinen, eikä taitella. Kun avaat myttypallon taas kokonaiseksi paperiarkiksi, niin huomioi, että myös reunat ovat kuluneet, sillä ne helposti jäävät huonommin rypytetyksi.

Kun olet riittävästi rypistellyt paperia, revi käsin jokaisesta reunasta suikale pois. Voit tehdä pienin ottein melko suoran reunan tai ronskimmin ottein kunnolla revityn reunuksen. Pienet repeämätkään eivät haittaa.
 

Kun olet tyytyväinen ryppyihin ja reunoihin, voit siirtyä tämän työn salaiseen aseeseen, eli teepussiin. Suojaa työskentelyalusta jollain ja käytä märkää teepussia paperin käsittelyyn. Muista käsitellä paperi molemmin puolin, sillä jos käsittelee vain toiselta puolelta, käsittelemättömälle puolelle jää helposti valkoisia laikkuja.













Vasemman puoleinen on aarrekartta, jossa kuvassa on käsitelty jo toinenkin puoli. Kartassa käytin vähemmän vettä ja käytin teepussia "sienenä", jolla taputtelin paperia.

Onnittelukortissa sen sijaan käytin runsaasti vettä, käytin teepussia kuten sivellintä ja käsittelin paperin nopeasti. Tässä vaiheessa aarrekartta näytti omaan silmääni paremmalta.

Viimeisessä kuvassa näkyy työt kuivumisen jälkeen. Kuivumisen jälkeen ei onnistuneemman tavan sanominen ollutkaan enää niin selvä. Luulen, että seuraavan vanhan pergamentin teen kohtuullisella veden määrällä, jolloin väri tulee olemaan kenties jotain tässä esitettyjen väliltä. Laikut onnittelukortissa johtuvat siitä, kun puristin teepussista enemmän teetä paperille, jolla yritin aikaansaada vaihteluvuutta pintaan, mutta nyt noin vaalessa taustassa ne näyttävät melkein enemmän lialta.












Oman tahdon mukaan, kartan voi taitella pullon suulle tai tekstipohjaiseen pergamenttiin voisi sopia käärölle rullaaminen ja juhlava nauha. Tai ehkä alareunaan "sinetin" leimaaminen kolikolla ja steariinilla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti