sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Äitienpäiväkortteja

Ohessa on muutamia helppoja ja melko nopeita kortti-ohjeita, joita soveltamalla voi askarrella seuraavan kaltaisia onnittelukortteja:





 



 
Yksinkertainen ja helppo kikka saada kauniita kukkia on liimata useampi kukan muotoinen paperi hieman limittäin toistensa päälle. Oheisessa kuvasarjassa näkyy ensin kolme kukkapohjaa. Voit tussilla piirtää lähelle lehden reunaa viivan, niin terälehdet myöhemmin korostuvat. Päällimmäiseen kukkaan voit tussilla tehdä keskelle pisteitä tai liimata erivärisestä paperista pienen ympyrän, jolloin syntyy mielikuva emistä. Liimaa kukat limittäin toistensa päälle, kuten kuvassa kolme, jolloin kukka onkin jo valmis. Ja sitten vain sijoittamaan kukka tai kukat haluttuun korttipohjaan.


Seuravaksi toinen esimerkki vielä samalla idealla, mutta muutamalla pienellä muutoksella. Tässä esimerkissä on käytetty kahta eriväristä paperia niin, että joka toinen kerros on erivärinen ja  lisäksi päällimmäinen kukan osa on pienempi, kuin kaksi alimmaista. Korttipohjalle on sommiteltu ueampi kukka ja kiinnitys on tehty erilailla kuin edellisessä kortissa. Kukan osat on kiinnitetty toisiinsa ja lopulta korttipohjaan "tarratassuilla", jollainen näkyy kuvasarjan viimeisessä kuvassa yhden kukan vierellä. Tarratassut ovat yleensä 1 - 3 milliä paksuja ja niillä pystyy helposti ja siististi kiinnittämään papereita toisiinsa, jolloin lisäksi kerroksellisuus korostuu, kun papereiden välissä on ilmaa.
 

Seuraavan kortin ulkoasu perustuu erilaisiin materiaaleihin. Ensin on paperille piirretty mekon ääriviivat, joiden mukaan mekko leikataan irti. Ota jotain läpikuultavaa materiaalia, kuten ohutta paperia tai kangasta ja leikkaa tästä hieman mekon helmaa suurempi pala. Leikkaa jostain nyöristä tai nauhasta ihan pieni pala, josta tulee mekkoon vyötärönauha. Helmaan tai mekkoon voi lisäksi liimata erilaisia koristekuvioita tai kimalteita.


Seuraavan kortin kukka on hieman erilainen, kuin yleensä askrteluissa. Alussa näkyy suikaleet, joista tulee kukan keskus ja terälehdet. Toisessa kuvassa näkyy, miten keskus on pyöritelty tiiviiksi ympyräksi ja liimattu kiinni. Terälehdetkin pyöritellään ensin tiiviisti, mutta pyöritelty rulla päästetään hieman löysälle ja muutama viimeinen kierros hyvinkin löysälle, jolloin sormin painelemalla voi muovata terävän terälehden muodon. Liimaa aina suikaleen pää rullatun osan kylkeen, ettei rulla avaudu. Mitä paksumpia suikaleita olet käyttänyt, sitä korkeampi kukasta tulee. Yleensä olen ERi KEEPERiä vastaan, kun tavallisesti sitä käytettäessä liimaa on kaikkialla muualla enemmän kuin itse työssä, mutta tässä liimauksessa se on ihan paikallaan, ellei välttämätön. Laita pieni tippa liimaa rullan toiselle puolelle ja paina varovasti korttipohjaan. Anna liimauksen kuivua ja käsittele korttia myöhemminkin varoen, koska siinä on nuo korkeat kohdat, jotka voivat osua johonkin.




Seuraava esimerkki on nopea ja yksinkertainen tapa tehdä kukka, jos jaksaa leikellä saksilla tarkkaan. Piirrä harpilla tai muotilla ympyrä, jonka sisään piirrät spiraalin kohti keskustaa. Spiraalin viiva toimii ohjeena, jonka molemmin puolin leikataan aaltoilevasti aina keskustaan asti. On siis käytännössä leikattava ohut aaltoileva nauha pois viivaa myötäillen. Jos leikkaa vain kerran, ei lopputulokseen tule rakoa eri kukan "kierrosten" välille. Leikkaa aaltoileva reuna myös kukan ulkoreunalle. Levitä liimaa sille puolelle paperia, johon olet spiraalin piirtänyt ja liimaa korttipohjaan. Näin ei haittaa, vaikka viivoja olisi jäänyt näkyviin. Lisäksi voit liimata valmiiksi pari lehteä korttipohjaan.


Jos ei kukan askartelu innosta, niin äskeisestä lähtötilanteesta voi jatkaa myös toisenlaiseen lopputulokseen. Piirrä harpilla tai muotilla ympyrä, mutta jätä yhteen kohtaan aukko otsatöyhtöä varten. Piirrä töyhtö ja pyrstö käsin, jonka jälkeen vahvista tussilla kaikkia ääriviivoja. Leikkaa valkoisesta paperista linnun vatsa ja liimaa pohjaan. Nokan tein niin, että leikkasin oranssista paperista yhden palan, jonka päälle liimasin pienen valkoisen kolmion ja viivat on tehty jälleen tussilla. Silmissä sama juttu, eli leikkasin valkoisesta paperista pohjan, johon tussilla piirsi ääriviivat. Viimeisenä voit kokeilla erilaisia kulmakarvoja, että oikea koko ja ilme löytyvät. Kulmakarvat leikkasin mustasta kartongista ja pupillit piirsin tussilla. Lopuksi voit liimata valmiin linnun korttipohjaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti