keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Kipsitaulu



Alkuvalmisteluiksi kipsitöihin voisi ohjeistaa, että suojaa pöytä ja ota kaikki tarvikkeet valmiiksi esille, tai paremmin sanottuna, mieti etukäteen mitä teet.

Savi olisi hyvä väline muovata muotteja kipsitöille, mutta koska savea saa nykyään sangen harvasta alankaan liikkeestä, käytin hätävarana muovailuvahaa. Ensimmäisessä kuvassa näkyy tulevan tauluni kuva, eli tein tasaisen pohjan haluamaani muotoon ja painoin muotilla siihen nallen kuvan. Toisessa kuvassa näkyy, miten olen pohjan ympärille kiinnittänyt seinät, jolloin muodostui valmis muotti. Kiinnitä seinät tarkasti ja painele saumoja kunnolla, mutta yritä varoa, ettet painele jälkiä valmiiseen pohjaan (josta tuleekin taulun etuosa). 

Kun muotti on valmis, voit sekoittaa kipsiseoksen. Riippuen työsi koosta, arvioi tarvitsemasi kipsin määrä ja sekoita sitä lämpimään veteen paketin ohjeistamien mittasuhteiden mukaan.  Anna imeytyä muutama minuutti, jonka jälkeen voit sekoittaa rauhallisesti kädellä tai jollain sekoittimella seosta. Kun seos on tasaisen löysää, eikä paakkuja tai ilmakuplia näy, voi sen kaataa valmiiseen muottiin. Tässä vaiheessa ei muottia enää voi alkaa tekemään tai hakemaan, sillä seos alkaa kovettua jäähtyessään. (Kuva 3)

Viimeisessä kuvassa näkyy, miten olen kaatanut seoksen muottiin. Epäilin muovailuvahan kestävyyttä, joten tuin työn seinämät ulkopuolelta parilla purkilla. Ja kun tarkoitus on tehdä taulu, tulee tässä vaiheessa seokseen laittaa pystyyn lenkki rautalangasta, joka tulee mahdollistamaan työn ripustamisen.


Tämän jälkeen seuraa lasten kanssa hankala vaihe, eli se vaihe, jolloin työhön ei kosketa. Kipsi alkaa kyllä hyvin nopeasti kovettumaan, mutta vaikka pinta alkaa kovettua, ei työ ole kestävä vielä sisältä tai pohjasta -työn koosta ja muodosta riippuen. Itse annoin työn olla vuorokauden verran, ennen kuin irrotin muotin osat siitä. Seuraavissa kuvissa näkyy kuivunut työ edestä ja takaa. Nalleen jäi muutamia pieniä aukkoja ilmakuplien vuoksi, joten huolellinen sekoittaminen ja rauhallinen seoksen kaataminen ovat tärkeitä, ettei näin kävisi. Takaa kuvattuna kipsi näyttä tasaiselta ja seinäkoukku on kovettunut kiinni työn sisään. Reunoja tai epätaisuuksia voi pyyhkäistä hienolla hiekkapaperilla.


















Voit käyttää muottina myös valmiita muotteja, kuten mehu- tai maitotölkkejä. Näin saat tehtyä kipsipalan, josta voit veistää haluamasi koristeen tai muodon.

Muotin tekeminen itse pakottaa hahmottamaan, millainen valmiista työstä tulee. On huomioitava peilikuva ja se, että haluaako valmiissa taulussa jonkun kuvion tulevan taulusta esille vai olevan tauluun upotettuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti